Sharing is caring – leder till kollegial utveckling

Under denna vecka har jag varit aktiv i FB-gruppen ”En läsande klass”. Jag fick syn på Marie Trapps digitala läslogg och ville gärna använda innehållet fastän jag inte har möjlighet att jobba så mycket digitalt i min klass eller på min skola över huvud taget. Därför beslöt jag mig för att fråga Marie om jag fick skriva av sidorna i läsloggen och formge dem efter eget tycke, som dock följer grundmallen väl. Marie var vänlig nog att godkänna detta och jag skred till verket. Jag måste väl säga att jag har ett förflutet i grafiska branschen, så det här med att typografera och fixa till ”boksidor” är inget stort problem för mig. (Vilket däremot programmet Excel allt som oftast är! Stort problem alltså!) Dessutom är ju min underbara MacBookAir min bästa digitala vän och så programmet Pages som kan underrätta smärre underverk på enkla vis. Naturligtvis hjälper det till att det sitter i ryggmärgen hur bilder laddas ner, vilket format som ger bäst återgivning vid utskrift, hur pdf-filer laddas upp, hur Google Drive kan användas, hur dokument kan delas… Nå, jag kan det här, andra är fenor på programmering! Eller på Excel… *rysningar*!

Så, när jag gjorde detta så tänkte jag att detta ska jag dela i FB-gruppen ”En läsande klass”. Ni vet… ”Sharing-is-caring”… Kanske det är fler lärare som vill sätta igång att jobba med lässtrategierna nu direkt efter jul och inte vill vänta tills den säkert fenomenala lärarhandledningen kommer ut i slutet på april? tänkte jag… Och det var det! 🙂 Oj! Jag tror jag råkade starta en smärre lavin utan att jag visste det, med hjälp av Maries och Martin Widmarks underbara utgångsmaterial. Fantastiskt!

I denna FB-grupp berättar vi hur vi gör, vad som gick bra, vad vi behöver hjälp med i våra klasser. Snabba svar kommer från än den ena och den andra utan att man hinner blinka. Vi är ett utvidgat kollegie! Snacka om kollegialt lärande och utveckling!

Här nedan länkar jag till min folder/mapp på Google Drive, där den som läser detta kan ladda ner pdf-filerna för eget bruk på sin skola. De går än så länge inte att skriva i, men att skriva ut går bra. Ni som vill skriva tillsammans med elever i helklass kanske kan kopiera en sida av läsloggen och göra en gammal hederlig OH-bild? 🙂 Sprid kunskapen och gläds med materialet. Jag längtar till i april, för då kommer det att finnas en hel skattkista med digitala texter att ladda ner på www.enlasandeklass.se
Nu får vi hålla tillgodo med det vi kan hitta på själva, men det räcker nog rätt långt!

https://drive.google.com/folderview?id=0B2iHyVm2w75ISDJSanFrUnNzWWs&usp=sharing

I dag var det jag som fick förmånen att ladda hem ett välarbetat material, vilket jag gjorde  från Ullis skolsida . Ett fantastiskt arbete du gjort med kunskapsväggen om alla ämnenas förmågor och kunskapskrav, Ulrica! Tack!

Hej svejs!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s