Det bästa med att vara lärare…

är kanske elevledda utvecklingssamtal?

Efter två dagars intensivt arbete med elevledda utvecklingssamtal så är jag och eleverna i hamn. Jag har tillbringat 2 eftermiddagar med mina elever (som går i år 4) och deras i föräldrar i speeddating-form och det går fantastiskt bra. Eleverna har tänkt, funderat och skrivit om sin egen utveckling utifrån ett antal förmågor i tre basämnen (sv, ma, eng) som vi har arbetat med. Sedan har de svarat på fyra frågor till varje ämne; vad hen är bra på och varför de tycker det, vad hen vill utveckla/bli bättre på och varför det, vad som är roligast att arbeta med och vad som är tråkigast eller jobbigast att arbeta med och så en motivering till det. Det tycker jag räcker riktigt bra att fundera över när man är 10 år. Det här gjorde vi första gången i höstas och jag ser redan en stor utveckling hos eleverna nu vid andra tillfället. Jag förvånas över den klokhet och insiktsfullhet som eleverna uppvisar när de bedömer sig själva och sitt lärande. Eller, egentligen är jag inte förvånad alls, för min erfarenhet är att elever är ruskigt bra på att bedöma sig själva när de ombeds göra det och vi vuxna visar att vi lyssnar på vad de har att säga.

Just detta tror jag är viktigt. Vi vuxna, lärare, föräldrar osv är alltför snabba på att låta vår egen röst höras innan eleverna får komma till tals. När vi gör det så tystnar eleven och dynamiken uteblir. Vad ska de liksom säga som läraren inte redan har sagt? Vad är deras ord eller åsikt värd i jämförelse med den vuxnes? Här är det viktigt att vi visar att elevens åsikt är värdefull, att vi uppmuntrar deras förmåga till självskattning och ärlighet inför sig själv. Sedan fyller jag på med mina åsikter, som faktiskt oftast ligger i linje med deras egna. Jag kan naturligtvis fylla på med fler mål, men det får inte kännas oöverstigligt för eleven heller. De måste känna att målet går att nå och veta hur de ska göra för att nå det, hitta den snitslade stigen helt enkelt.

Så med ett leende på läpparna och skön känsla i magen över visat förtroende från elever och föräldrar, så går jag sakta hemåt. Det är ju det här som är det bästa med att vara lärare!

Hej svejs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s