Kunskapskolan ska kokas!

Nu är det dags att koka årets ”Kunskapskola”! Alltså den här felstavningen av Folkpartiet blev ju väldigt rolig av ett parti som bygger mycket av sin tillvaro på skolfrågor, ordning och reda, samt kunskap och lärande i den form de själva tror på. Inte alltid den form många av oss verksamma lärare tror på dock. Jag tror på en skola som främjar kunskapsinlärning, som älskar lärande, som tycker att elever är något av det bästa som finns att arbeta med. Som inte fokuserar på det dåliga utan premierar och lyfter det som är bra. Som ser elever som vågar spänna bågen och skjuta mot nya mål. Som hälsar nya elever välkommen än vad de har med sig i bagaget och som mäktar med att förvalta det förtroendet som har getts skolan av föräldrarna. Så, låt oss koka en riktigt god och smarrig kunskapskola åt de elever, nya som gamla, som börjar skolan om några dagar.

Jag och mina kollegor har börjat koka skolkola . Vi har ställt ut knäckformar som består av bloggar genom @Webbstjarnan, digitala verktyg som iPads (till lärare, till elever hoppas vi på Chromebooks om någon termin),  nya läromedel i bl a SO (förra året bytte vi Matematikläromedel), nya kollegor, nytänkande runt Elevens val, ny matsalsbyggnad, ett ”Estethus” där vi samlar trä-/metall och textilslöjd samt musik, bildsal och idrottshall. Nu ska vi och eleverna fylla dessa formar med kunskapskola. De ska läsa, räkna, skapa, idrotta, samtala, tala, producera, kommunicera, analysera och bli självständiga kunskapstörstande elever som gillar att lära sig saker.

Första arbetsveckan har passerat i någon slags rakethastighet, vilket säkert är synonymt med de flesta andra kollegor. Det är så mycket som ska göras dessa första dagar innan eleverna kommer; nya böcker ska prickas av, arbetsområden ska planeras, klassrum ska ställas i ordning, scheman ska läggas för hela skolan (21 klasser), samt för den egna klassen. Och det är så roligt! Detta förberedande är nästan av rituell art. Vi stöter och blöter tankar och idéer tillsammans. Vi funderar, förkastar och börjar om, går tillbaka och tänker igen. Vi lär oss. Vi med. Det kanske är det som gör att vi älskar vårt jobb?

Hur som helst. Nu är det snart dags. Dags att börja suga på kunskapskolorna som ska räcka hela året, och… de kommer inte att ge tandvärk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s